Onze werkwijze

of lightning spot border terriers

Wie zijn wij?

Ik ben Martin, getrouwd met Diane en samen hebben wij 4 kinderen, inmiddels uitgevlogen. In 1998 wilden we ons een kleine rashond aanschaffen die gemakkelijk met ons gezin te combineren was, dit werd een hele zoektocht. We wilden een kleine hond, weinig onderhoud, kindvriendelijk maar tegelijkertijd ook nog een echte hond was! Uiteindelijk bleven er 4 rassen over. Wij brachten een aantal bezoeken aan kennels. Bij onze dierenarts was er slechts één Bordertje, aangekocht in Engeland! Maar na lang zoeken en informeren, zijn we uiteindelijk bij een fokker in Sippenaeken(B) ‘of Limit Stone’ terechtgekomen. Zij fokt nu niet meer en heeft nu een nakomeling uit onze kennel. Toen we de Border Terriër in levende lijve zagen, stond ons besluit rotsvast: “een Border Terriër” zou het worden! In januari 1999 was het dan eindelijk zo ver, Xuther, een reutje, kwam bij ons wonen. Wij werden ook door de fokker gevraagd om hem te showen. Reeds vlug had het “Border virus” ons in de greep en een tweede Bordertje werd gepland. Zomer 1999 kwam Orris of the Precious Stone, een teefje erbij. De showresultaten waren uitstekend en een nestje werd uiteindelijk gepland. Inmiddels was ik aan de 2-jarige cursus ‘hondenfokken’ begonnen. Om het officieel te maken, heb ik dan ook een kennelnaam aangevraagd en op 7 juli 2000 werd onze kennel “of Lightning Spot” geregistreerd. 

Het eerste nestje werd 1 juli 2001 geboren, 5 gezonde pups. Zomer 2002 kenden we echter een grote tegenslag: bij de tweede dekking kreeg Orris een baarmoederontsteking en werd met spoed gesteriliseerd. Het idee om uit haar 2de nest een pup aan te houden, konden we vergeten. Intussen hadden we al Funny aangekocht en uit haar eerste nest hebben we teefje Calypso aan gehouden. Net als Orris was Calypso een blue and tan teefje, beide hadden Irton Virtuoso (blue and tan reu) als vader. Calypso was ons eerste eigen gefokt teefje!  (foto's: Calypso als pup= geel lintje, Calypso met haar 1ste nestje)

Een eerste kennismaking

Een pup is altijd schattig en zeer verleidelijk maar ook snel een volwassen hond! Daarom vinden wij het belangrijk dat je met onze Borders kennis maakt als we geen pups hebben. Bezoek eventueel meerdere fokkers en kijk goed rond voordat u een beslissing neemt en probeer de eerste keren die aanlokkelijke bruine oogjes te weerstaan. De conditie van de honden in de kennel en de kennel zelf zal een teken zijn van de kwaliteit van de fokker. Wij zijn aangesloten bij de KMSH en dienen ons te houden aan bepaalde fok richtlijnen. Wij nemen ook geregeld deel aan Nationale en Internationale hondenshows en zijn lid van de Belgische Terriër Club en Nederlands Border Terriër Club. Het eerste kennismakingsgesprek verplicht je tot niets want wij willen dat de hondenliefhebber een bewuste keuze maakt en onze pups een goede thuis vinden. Tijdens dit gesprek krijgen wij ook al een eerste indruk of een Border iets voor jullie is. Indien julie ervan overtuigd zijn en wij je een pup willen toevertrouwen, kunnen jullie zich kandidaat stellen.
Fokken van honden is heel iets anders dan het produceren van pups! Bij de keuze van de ouderdieren moet er gelet worden op ‘of ze voldoen aan het rasbeeld’, op ‘de karakters van die ouderdieren’ en nog veel meer…

Pups moeten goed “gesocialiseerd worden”, ze moeten de juiste medische zorg krijgen en ze moeten op een aangepaste wijze gevoed worden. Een verantwoorde fokker is dagelijks heel intensief bezig met de pups en dit gedurende zeven tot negen weken.
Bedenk ook wel even: “Een fokker kan zijn uiterste best doen om zorgvuldig te fokken, maar een waterdichte garantie op een steeds gezonde hond bestaat niet. Het is tenslotte een levend wezen.” Een Border Terriër is gelukkig geen modehond en daardoor beperkt gefokt, waardoor het ras gezond en sterk is. Wij doen er natuurlijk alles aan om prima combinaties te maken en de pups zo gezond mogelijk op te voeden zodat ze een sterke basis hebben om in het leven te stappen.

Meestal hebben wij een wachtlijst dus vragen we tijdig te reserveren indien je niet te lang wenst te wachten. Sommigen denken dat pups in de rekken liggen zoals een paar schoenen, maar bedenk dat het onze huishonden zijn die af en toe een nestje hebben!

De geboorte

Eindelijk is het zo ver. Jullie ontvangen van ons het bericht dat het nestje geboren is.
De eerste weken laten wij geen bezoekers toe. De ogen en oren van de pups zijn de eerste 2 weken gesloten en alles wat zij ervaren gaat via de neus. Zo vinden zij direct na de geboorte de melkbron en leren de moeder en overige pups herkennen. Omdat onze huishonden met mensen moeten leren omgaan, wennen de puppy’s al vroeg aan de geur van de mens. Dit door iedere dag de pups even dicht tegen het lichaam aan te houden, ook worden ze dagelijks gewogen. Daarbij snuiven de pups de geur van onze handen op waardoor al heel vroeg de geur van mensen wordt ‘ingeprent’. Rond de 14de dag zijn de oogjes en oortjes open en gaan de pups leren wat voor uiterlijk en geluiden er horen bij al die luchtjes. De pups gaan nu op verkenning in de directe omgeving, de werpkist wordt verkend. Elke 14 dagen dienen de pups ontwormd te worden.

Bezoek

Bij het eerste bezoek zijn de pups nog klein (2 à 3 weken) en verwachten dan ook dat er enkel een oogje geworpen wordt. U ontvangt van ons al de puppybrochure zodat u thuis al heel wat lectuur hebt om door te nemen. In afwachting van een volgend bezoek en het afhalen van je pup, stilt dit een beetje de honger.

Puppybrochure
Onze toekomstige puppy eigenaars krijgen bij hun eerste kraambezoek een uitgebreide brochure mee. Deze is door ons zelf gemaakt en bevat een 90-tal bladzijden met afbeeldingen. Zodoende heb je al heel wat te lezen in afwachting van de thuiskomst van je kleine hartendief. Indien er vragen zijn dan beantwoorden wij die graag.  Hierin vind je o.a.

  • de rasstandaard met de nodige tekeningen en foto’s
  • het belang van de stamboom, DNA, identificatie (chip) en dierenpaspoort (blauwe boekje)
  • een beknopte medische verzorging oa. de inentingen, het ontwormen, teken- en vlooi bestrijding, noodgevallen
  • uitleg over zijn voeding
  • een uitgebreid hoofdstuk over “de stap naar zijn nieuwe thuis”
  • bench (draadkooi) gebruik (wat wij al aangeleerd hebben!)
  • zindelijkheidstraining
  • socialisatie, hondenschool en opvoeding
  • fietstraining en jaarlijkse wandeling te Lanaken
  • spelletjes en speelgoed
  • algemene zorg
  • verzorging en trimmen, ....
Tijdens het tweede bezoek (±6 weken) maken jullie echt kennis met de pups. Ze zijn dan al vertrouwd met buiten waar veel te ontdekken valt en slapen ’s nachts in een bench. Wij trainen al op de zindelijkheid door telkens na het slapen ze buiten te laten alsook na het eten en uiteraard ’s morgens na een nacht in de bench.

Pups groeien heel snel en maken wekelijks vorderingen!

  • Na 14 dagen zijn de oogjes open, maar buiten zogen en slapen wordt er hard gegroeid. Eerste ontworming!
  • Met 3 weken beginnen ze te stappen & maken kennis met hun eerste “vaste”voeding.
  • Bij 4 weken zijn ze verhuisd uit de werpkist naar een binnenren en krijgen een tweede ontwormingskuur.
    – waar ze leren stevig stappen,
    – op ontdekking gaan en kennis maken met een bench
    – ze maken geleidelijk aan kennis met buiten
    – nu begint ook de eerste zindelijkheidstraining: telkens ze wakker worden, gaan ze naar buiten
    – speciale droge brokken staan nu op het menu want intussen hebben ze al tandjes
  • Bij 5 weken slapen ze ’s nachts al samen in de bench, ’s morgens is buiten plassen en poepen de eerste bezigheid!
    Verder staat spelen en ontdekken op het programma! Gewenning aan een nek riempje want dit vinden ze aanvankelijk vervelend.
  • 6 weken: autorit naar de dierenarts:
    – een grondig onderzoek
    – inenten, chippen en DNA-afname
    Derde ontworming en overschakeling naar de Junior brok die door de eigenaar tot 6 maanden zal gegeven worden.
    Kleine nieuwsgierig rakkertjes zijn het intussen.
  • 7 weken en later: groeien, rennen, ontdekken: een border terriër in mini formaat!

 

Nestkeuze

De keuze van de pup uit het nest wordt bepaald rond de 7de week. Mogelijk zit in het nest een hondje dat u bv. qua gedrag of kleur bijzonder aanspreekt. Tijdens dit tweede bezoek vragen wij naar uw voorkeur. Wij houden steeds voor ogen “Welke pup past het beste bij u en uw gezinssituatie.”   De uiteindelijke keuze ‘welke pup naar wie gaat‘ wordt dus door ons bepaald! U mag dus zelf niet kiezen welke pup het wordt maar wel uw voorkeur uitspreken. Door de gesprekken en de bezoekdagen vormen we een beeld over de meest geschikte combinatie. Uiteraard proberen wij rekening te houden met uw wensen en voorkeuren!

Het afhalen van de pup

De pups mogen niet te jong naar de nieuwe eigenaar gaan. De moederhond en de broertjes en zusjes spelen een heel belangrijke rol in het leren van de hondse taal. Ten vroegste na de 7de week verlaat de pup ons, dit is een goede leeftijd om te verhuizen naar de nieuwe baas, jonger is echt te vroeg! Het afhalen van de pup gebeurt altijd in de voormiddag, zodat de pup zijn nieuwe omgeving kan verkennen voor het slapengaan in zijn nieuwe thuis bij zijn nieuwe baasjes!

U krijgt van ons een puppypakket mee met daarin:
• zak brokjes,
• een nestdekentje,
• een speelgoedje
• een foto-CD van de afgelopen weken,
• de socialisatie geluiden-CD
• een ontwormingstablet (week 9)
• zijn paspoort (het blauwe boekje)
• registratie bij de ABIEC-BVIRH (databank waarin u als eigenaar terug te vinden is, via de chip van de hond) https://www.dogid.be/

De officiële Sint Hubertus (FCI) stamboom en het DNA-certificaat kunnen we nog niet meegeven want deze wordt aan ons door Sint-Hubertus pas toegezonden als de pup de leeftijd van ongeveer 6 maanden heeft. Wij bezorgen deze documenten achteraf aan u en vaak gebeurt dit tijdens de eerste trimbeurt die bij ons plaats heeft en u gratis mag aan deelnemen.

Zorg dat u, op de dag dat u uw pup in huis krijgt, alles al klaar staat:
• mand en/of draadkooi en/of bench met deken (als de pup dan binnenkomt kan hij direct wennen aan zijn plekje)
• drink- en eetbak
• riempje om gaan te wandelen (bij voorkeur fluorescerend dan is je pup steeds goed zichtbaar, ook in het donker)
• uiteraard speelgoed (goed te onderscheiden van het kinderspeelgoed!)

Weldra gaat u naar de dierenarts met de pup voor zijn volgende inenting. De dierenarts zal dan kijken of de pup helemaal in orde is. Wij zien dit zeker niet als een wantrouwen. Dit is een zekerheid voor u en het is een goede manier om de pup te laten kennismaken met de dierenarts. Het is dan aan u om uw pup met veel liefde groot te brengen, zodat u voor lange tijd veel plezier van uw hond zal hebben.

Nazorg

Voor ons is het na het vertrek van de pup niet afgelopen. Leuke dingen willen we graag horen en mochten er vragen of problemen zijn dan helpen wij ook hierbij. Graag willen wij op de hoogte blijven hoe uw pup zich ontwikkeld. Rond de leeftijd van 6 tot 7 maanden dient de pup getrimd te worden, ook dit willen wij u leren. Wij organiseren dan een trim oefennamiddag bij ons thuis.
Bovendien organiseren wij elk jaar een wandeling te Lanaken, deze wordt aangekondigd op onze site. Tijdens de wandeling worden ervaringen uitgewisseld en voor ons is het steeds interessant om onze fok combinaties terug te zien. Deze namiddag wordt afgesloten met een gezellig samenzijn. Foto's hierover vind je terug bij foto-albums.

Het belang van een goede socialisatie

U wilt een leuke, aardige, betrouwbare gezinshond die een hondenleven lang uw maatje kan zijn!

PERIODE TOT 12 WEKEN UITERST BELANGRIJK

Vanaf 3 weken begint eigenlijk de allerbelangrijkste fase in het leven van de pups. In deze periode, die tot ongeveer 12 à 16 weken duurt, moeten de pups met zo veel mogelijk kennismaken, vooral situaties en dingen waarmee ze in hun latere leven geconfronteerd kunnen worden. De pup moet daarom leren dat al die rare mensendingen niet eng zijn, maar er gewoon bij horen. Als hij dat in zijn jonge leven niet leert, komt dat bijna nooit meer goed. Dit komt omdat ze in de eerste weken meer nieuwsgierig dan bang zijn voor nieuwe dingen. Daarna zullen ze al het nieuwe met wantrouwen tegemoet treden. In de periode tot 12 tot 16 weken staan ze daar helemaal open voor. Ze nemen alles in zich op en zijn heel nieuwsgierig in het ontdekken van de grote wereld. Deze periode noemt men daarom de socialisatie periode!

 

Deze socialisatiefase is op te splitsen in een deel bij de fokker (daar gaat het al mis bij broodfokkers die hieraan geen aandacht besteden) en een deel bij de nieuwe eigenaar. Er zijn vele nieuwe situaties waaraan de pups moeten wennen zoals: omgaan met andere honden, vreemde mensen en nieuwe indrukken. Ook moeten ze wennen aan allerlei verschillende soorten geluiden zoals de stofzuiger, de stereo-installatie, knallende ballonnen, piepende computerspelletjes, vallende sleutelbossen, drinkbakken, opwindbeestjes, enz. Het is soms moeilijk om met al die geluiden kennis te maken op zo’n korte tijd en toch kan hij/zij er in haar verdere leven mee geconfronteerd worden. Het is dus van belang om zoveel mogelijk met je jonge border te doen en dit altijd op een manier zodat deze geen angst krijgt, altijd geleidelijk aan. ANGST voorkomen want je kan ook “fout socialiseren”!

Wij hebben een zelf samengestelde geluiden-CD gemaakt, die wij dagelijks afspelen vanaf de leeftijd van de 2de week en ook onze nieuwe eigenaars krijgen er eentje mee zodat ze dit nog kunnen blijven herhalen want alle soorten geluiden die op de CD staan zal de pup nooit in werkelijkheid horen.
Maar nieuwe dingen “op een goede manier” laten ervaren is nog altijd de beste manier om je jonge border te socialiseren. Dit is van onschatbare waarde voor elke hond zijn verdere leven!
Het zal u duidelijk zijn dat pups die opgroeien in een schuur of tuinhuis achteraf ernstig beperkt zijn in hun onderzoekingsdrift. Het is voor de ontwikkeling van de pups beter dat zij opgroeien in huiselijke kring. Een achterstand die de pup oploopt in de periode tussen de 4 en de 8 weken, haalt de pup niet gemakkelijk in. Bij ons staat de werpkist in de woonveranda en eind 3de week, begin 4de week verhuizen ze naar een puppy ren in onze woonveranda. Geleidelijk aan maken ze kennis met buiten en wordt er ook aangevangen met zindelijkheid. Klinkers, gras, kiezel, grotere keien en onze vijver zijn allemaal nieuwe ontdekkingen.

DE EIGENAAR HEEFT DE EERSTE MAANDEN VEEL WERK VOOR DE BOEG

De socialistiefase loopt verder bij de nieuwe eigenaar want die loopt tenslotte door tot ongeveer 16 weken. Je moet de pup verder ‘socialiseren’ en voortzetten waar wij al mee begonnen zijn. Je moet de pups overal mee naar toe nemen nu ze nog steeds voor allerlei nieuwe indrukken open staan. De pup mag mee naar de markt, mee in de bus, mee in de trein, mee naar het schoolplein en mee naar het speelveld. Kennis laten maken met andere mensen. Dat geldt ook voor andere honden: grote en kleintjes. Bovendien moeten ze natuurlijk ook wennen aan andere huisdieren zoals katten, konijnen, cavia’s, kippen, …. Alles komt voor in die grote wereld. Ze moeten verder geregeld mee in de auto, wennen aan druk verkeer, aan stadsgeluiden, aan fietsers, knetterende brommers, grote zware vrachtwagens, autobussen, joggers. En ook komen veel mensen samen op schoolpleinen en in winkelstraten. Dit alles is een goede socialisatie.

Is een pup van deze leeftijd echter relatief beschermd/geïsoleerd opgegroeid dan zal dit zijn verdere leven negatief beïnvloeden. In onze puppybrochure kan je hierover nog meer lezen, ook vind je er een DOE-lijst in terug en nog veel meer!